top of page
IMG_8524_edited.jpg

Mindfulness voor kinderen

Mindfulness voor kinderen van 5-8 jaar en van 8-12 jaar

Heb je soms ook dat je hoofd helemaal vol zit of dat je moeite hebt met concentreren of kan je moeilijk slapen? Misschien maak je je wel ergens zorgen over of voel je je soms heel onzeker? Zou je willen leren hoe dit komt en hoe je jezelf tot rust kan brengen en kan stoppen met piekeren? Leren hoe jouw binnenwereld in elkaar zit en je beter kan worden in de dingen die jij leuk vindt?

Dan is mindfulness een goed idee! Mindfulness is een aandachttraining waarin je leert hoe je je gedachten, emoties en wat je voelt kan beïnvloeden.

De methode Eline Snel “aandacht werkt!” is een training die speciaal ontwikkeld is voor kinderen en jongeren. De training voor kinderen is afgestemd op de ontwikkelingen van het kind tot 12 jaar. Er is een training voor kinderen van 4-8 jaar en een training voor kinderen van 8-12 jaar.

Kinderen hebben het vaak te druk, net als volwassenen. Ze kunnen niet slapen, zijn snel afgeleid en vaak onrustig. Ze hebben een hoofd vol piekergedachten. De ‘aanknop’ doet het wel, maar waar zit de ‘stopknop’ ? Door kinderen al jong in contact te brengen met mindfulness, leren ze beter observeren en zich concentreren, in contact met hun lijf te zijn, zichzelf tot rust te brengen.

Tijdens de achtweekse training van 45 tot 60 minuten per week (in een groep van 4-6 kinderen) leren kinderen om vanuit een vriendelijke, opmerkzame houding hun aandacht te stabiliseren, te richten en verplaatsen. Ze raken vertrouwd met hun binnenwereld, zonder meteen te hoeven oordelen over wat zij (of anderen) denken, voelen of ervaren. Ze leren omgaan met rust en onrust op momenten dat die er zijn. ‘Lastige gedachten en gevoelens’ te erkennen en niet weg te stoppen of erdoor meegesleept te worden, maar er simpelweg vriendelijke aandacht aan te geven. En ze leren aardig te zijn, voor zichzelf en voor anderen.

In de training wordt er gewerkt met een werkboekje en krijgt het kind oefeningen en opdrachten mee voor thuis. Het boek ‘Stilzitten als een kikker’ van Eline Snel wordt meegegeven om thuis samen met ouders mee te oefenen. Vooraf aan de training is er een (online) kennismakingsgesprek waarin verwachtingen uitgewisseld worden en alle vragen gesteld kunnen worden.

De kikker als metafoor in de Methode Eline Snel ‘Aandacht werkt!’

  • Een kikker kan heel stil zitten en heel ver springen. Kinderen kunnen ook heel stil zitten, maar hun gedachten kunnen enorme sprongen maken, net als de kikker. Voor ze het weten springen ze er zelf achteraan.

  • De adembeweging kun je goed volgen bij kikkers. Bij zichzelf kunnen kinderen dit ook goed zien en voelen.

  • Een kikker is zich tijdens het stilzitten óók bewust van zijn omgeving. Zodra er gevaar dreigt springt hij weg. Zodra hij een vlieg ziet, komt zijn tong naar buiten.

  • Een kikker transformeert in een bekend sprookje tot een prins als hij de gouden bal van een prinses uit de vijver haalt, en de prinses vraagt hem te kussen. Dit gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot en dat is met meditatie ook zo. Er is heel wat inspanning, discipline en compassie nodig om de transformatie, die mindfulness teweegbrengt te ervaren.

  • Tot slot is er een mooie oude Japanse haiku over een kikker:

IMG_8505.PNG

O, oude vijver
Een kikker springt erin
Geluid van water

  • Stil water roept vanouds een gevoel op van diepte, tijdloosheid, onpeilbaarheid op.

De plons van de springende kikker geeft besef van het zich altijd bewegende en levendige NU. Het weerspiegelt zich hierin.

Eline Snel heeft heel bewust voor een kikker als hét symbool voor de Methode Eline Snel ‘Aandacht Werkt!’ gekozen:

bottom of page